Sameflagget. |
Det var den samiske avisen Sámi Áigi som i 1986 annonserte en konkurranse om å tegne forslag til et samisk flagg. Konkurransen var en følge av en samisk oppvåkning etter den mye omtalte Alta-aksjonen.
I forbindelse med utstillinga utstillinga "ČSV - å visualisere Sápmi" på Galleri F15 i Jeløya i 2006 skriver Astrid Båhl sjøl:
"...jeg tenkte at denne vil jeg være med på, og begynte å lage skisser, bladde i samiske bøker, var også en tur innom Karasjok folkebibliotek og museet i Karasjok denne sommeren. Andre samiske bøker fikk jeg lånt fra Kiruna/ Gällivare, for i bøkene ville jeg studere samiske runebommer (trolltromme), tegn, symboler og formspråk og mytologi."
Flagget ble godkjent 15. august 1986 av Den 13. nordiske samekonferansen i Åre i Sverige, og er felles for alle samer, uavhengig av hvilket land de bor i.
Hovedmotivet er hentet fra runebommen og fra diktet «Beaivvi bártnit» av sørsamen Anders Fjellner. I dette diktet framstiller Fjellner samene som solas sønn og datter. Sirkelen er et sol- og månesymbol. Solringen er rød og måneringen blå.
Flagget har de samiske fargene: rødt, grønt, gult og blått.
Astrid Båhl. Foto lånt fra Ságat. |
Astrid Båhl er født i svensk Karesuando, der hun gikk tre år på barneskole. Resten av den niårige skolegangen har hun gått på Skibotn skole og Hatteng skole i Storfjord kommune.
Hun har utdannet seg innen kunst og håndverk helt siden videregående, med blant annet tegning, kunst og håndverk på Solhaugen videregående skole. Deretter gikk hun på Statens håndverks- og kunstindustri skole i Oslo, der hun studerte tekstil/trykk, grafisk design, grafikk og frihåndstegning.
Astrid har deltatt på flere utstillinger, heriblant utstillinga nevnt over ”ČSV- å visualisere Sápmi, og "Mijjen luunie – Hos oss”, ei sør-samisk vandrerutstilling som blei åpnet 6. februar 1994 i Glomdalsmuseet i Elverum. Denne utstillinga blei presentert også under OL i Lillehammer i 1994.