Marit og Liv forteller: De første krigsåra
Marit Ruud (f. 1936) og Liv Nevermo (f. 1937) fra Storfjord i Troms var barn under krigen. I tre deler forteller de om små og store hendelser fra andre verdenskrig, sett med barneøyne. Del 1 starter 9. april 1940, og handler om hvordan tyskerne inntok bygda, hvordan lokalbefolkninga prøvde å hjelpe krigsfangene som etterhvert kom og om hemmelighetskremmeriet som blei en nødvendig del av hverdagen.
Marit og Liv forteller: Evakueringa
Del 2 av Marit og Liv si fortelling starter med evakueringsordren som kom høsten 1944, og handler om hvordan mange storfjordinger måtte forlate hjemmene sine under den tyske tilbaketrekkinga. Hverdagslivet måtte fortsette under det som ofte var trange og kummerlige forhold hos mer eller mindre ukjente mennesker, fram til fredsbudskapet kom 8. mai 1945.
Marit Ruud og Liv Nevermo. Foto: Maria Figenschau |
Marit og Liv forteller: Hjemkomst og etterkrigstid
Del 3 av Marit og Liv si fortelling starter med den første 17. mai på fem år der norske flagg igjen kunne vaie, og fortsetter med hjemkomsten til ei bygd som var prega av krigen.
Rasmus Engstad. Foto: Tore Figenschau. |
En tragisk hendelse
I oktober 1943 blei to karer fra Oteren drept av ei mine. Her forteller Rasmus Engstad, opprinnelig fra Oteren, men nå bosatt i Skibotn, om hvordan det gikk til.
Dreyer-brødrene. Foto: Tore Figenschau. |
Dreyer-brødrenes minner fra 2. verdenskrig
Brødrene Terje, Asbjørn og Trygve Dreyer ble født og vokste opp på Kvesmenes i Storfjord kommune. Her deler de sine minner fra 2. verdenskrig.
Rasmus Engstad. Foto: Tore Figenschau. |
Minner fra fredsvåren 1945
Rasmus Engstad, født og oppvokst på Oteren i Storfjord kommune, var 17 år fredsvåren 1945. Sammen med flere andre bygdefolk var han evakuert til gården Brattli i nabobygda Tamokdalen. I denne filmen forteller han om opplevelsene sine da krigen var slutt.