Neida, det er ikke et land i Afrika, Asia eller østblokken jeg tenker på. Det er vårt eget oljerike. Det sies daglig at vi er verdens rikeste, det skrives om opp- og nedturer på børsen hvor man for lengst har glemt å snakke om millioner. Det er det snart bare tv-sendte konkurranser som inneholder. Nei, guttene skjønner seg bare på milliarder. Sannsynligvis koser de seg over ettermiddagskaffen og utveksler fryd og/eller beklagelser over de milliardene som gikk tapt om formiddagen, eventuelt med en liten kommentar om hvor mange millioner udugeligheten bringer inn i den private kassen. (Slik det ser ut må de uheldige fortsatt nøye seg med millioner i fallskjermer).

Hvorfor denne frustrasjon? Misunnelse?
Nei, ingen av delene. Men litt fortvilet tillater jeg meg å være. SAS/Braathen, Ringnes/Tou, Telenor Mobil, lista som gir negative assosiasjoner er lang. Guttene skal tjene mer.
Slik vanlig tenking er, er det vel ikke så meget annet å gjøre enn å godta at privatkapitalismen skalter og valter med penger, arbeidsplasser og mennesker som de gjør. Men tankekorset kommer absolutt når man vet at mange av disse selskapene er helt eller delvis offentlig eid. De er vår felles eiendom, enn så lenge i alle fall. Sterke krefter har i mange år arbeidet intenst for å gi bort felleseiet til guttene, begrunnelsen er jo åpenbar - de kan dette så mye bedre enn en udugelig stat. Men så lenge staten er eier må det være lov til å stille spørsmålstegn ved hvordan disse felleseiene blir forvaltet. Skal det være slik at hundretalls mennesker mister sitt levebrød, fordi det kan hentes ut 380 mill. i avkastning i stedet for 376?
Vi ser det veldig nært med Telenors flytting fra Bardu til Finnsnes. Det er flott at det blir nye arbeidsplasser på Finnsnes, men det er forkastelig at dette skjer med at samme antallet forsvinner i Bardu. Og regnestykket er slik at Telenor tjener fem millioner, mens selskapets deleier, som er staten og dermed deg og meg, må dekke en atskillig høyere sum for å dette skal bli mulig. Og da bruker jeg bare denne setningen til å nevne de menneskelig tap saka inneholder.

Kapitalistiske grunnverdier har antakelig fulgt mennesket fra de tidligste tider. De er en del av menneskets natur. Men jeg tror aldri kapitalismen har lidd av en så total mangel på moral som det vi ser rundt oss i dag. Til tross for mitt sosialistisk/demokratiske livssyn har jeg alltid respektert kapitalismens gode verdier. At enkelte gjennom hardt arbeid og med innsikt og klokskap kan skape seg en formue synes jeg er greit. Når dette kombineres med evne til ansvar og sosial innsikt har vi med ekte samfunnsbyggere å gjøre. Slike mennesker legger ikke ned hundre arbeidsplasser for noen lusne kroners skyld.

Det sies stadig vekk at de tidligere statlige selskapene er de verste og mest ufølsomme, de står for den råeste kapitalismen. Jeg synes vi skal spørre de av våre ledende politikere som har stått for denne utdelingen av folks felles verdier om hva de tenkte og med hvilken rett de gjorde sine vedtak! Forresten lurer jeg nå på om ikke det å kalle det for kapitalisme er like feil som å gi Islam skylda for terrorisme?

Hans Strandvoll