Fristen for å levere inn valglister til høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg løp ut for noen dager siden. Her i Storfjord er det fortsatt mange lister å velge mellom, hele åtte som ved forrige valg. 7 av listene er de samme, mens Kristent Samlingsparti er borte og Fremskritts-
partiet stiller liste for første gang ved kommunevalg. Forut for nominasjonene var ønsket om sterkere ungdomsrepresentasjon et viktig tema. Og rettnok er det "gamle travere" i hopetall på listene, men gledelig nok er det også mange nye navn å velge mellom. Uten at jeg har tatt noen opptelling synes det også for meg som om man har vært flinkere til å nominere kvinner til listene. Så blir det opp til velgerne å skaffe plass til ungdom og kvinner. Selv om det ikke lenger er adgang til å stryke kandidater, har velgeren god anledning til å endre på listene. Det er fortsatt anledning til å kumulere så mange man vil på lista, og det kan føres opp så mange som 5 kandidater fra andre lister. Tilleggsstemmene kan være med og bestemme hvem som kommer inn, både kumuleringer og slengere betyr fordel for den kandidaten som får det. Slik sett har plassen på lista mindre betydning. I den nye valgloven har det vært viktig å ta vare på velgerens vilje, det har blant annet medført at forhåndskumuleringene som listestillerne har gjort nå bare teller 25 %, dvs. at om en liste får 200 stemmer, får den forhåndskumulerte på denne lista et tillegg på 50. Velgerens tilleggsstemme teller som 100 % tillegg.

En annen merkbar forandring i år er forhåndsstemmegivningen. Etter at Posten Norge BA har hatt ansvaret de siste valg, er det igjen kommunene som skal stå for dette. Perioden for forhåndsstemmegivning er også kortet ned, og gjelder i år f.o.m. 11.august og fram til fredagen før valget. Stemmegivning utenriks går som tidligere ved utenriksstasjoner, skipsførere osv.

Kommunestyret vil den 25.april velge valgstyre for høstens valg, men spørsmål som går på valget kan sendes til post@storfjord.kommune.no eller selvsagt i brev. Og det vil nok ikke bli gitt noen råd om hvilken liste som anbefales, det vil bli overlatt til gruppene selv å markeds- føre.

Og mens vi forbereder oss på et nytt, fritt valg hvor høyeste risikofaktoren er å ikke få oppfylt drømmen om å bli valgt, dør og lemlestes mennesker i Irak. Et land hvor en diktator har nektet innbyggerne de mest elementære rettigheter og påført folket ufattelige lidelser. Et land som nå "befris" med de mest avanserte stridsmidler og som påføres nye og ubotelige skader. Hadde de offer som Iraks befolkning må bringe betydd at freden ble trygget og at irakerne om 20 år kunne gå til urnene med de samme stridsspørsmål som vi har her i Norge, kunne det kanskje vært verdt det. Dessverre må jeg konstatere at jeg tror denne "frigjøringen" bare betyr at verden er usikrere og virkelig frihet er enda fjernere for Irak. Det absolutt eneste positive med Irak-krigen er at stridighetene i politikken her i Storfjord føles ganske betydningsløst og flaut - jeg kunne godt vært denne effekten foruten.

Hans Strandvoll